Είπαν για το έργο της

Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά:

Σκεπτικό της κριτικής επιτροπής:

Η Ελένη Δικαίου προσφέρει στα παιδιά μια εξαιρετική ανάπλαση της ομηρικής Οδύσσειας. «Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα» ένα ευανάγνωστο κείμενο ιδιαίτερα πιστό στο πρωτότυπο, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά των βιβλίων γνώσεων.

Ένα βιβλίο πλούσιο σε πληροφορίες και στοιχεία από την αρχαιοελληνική ελληνική γραμματεία. Η γλώσσα, το ύφος και ο τόνος της αφήγησης έχουν λογοτεχνικότητα η οποία αναδεικνύει τη μυθιστορηματική πλοκή του έπους.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ

Άντα Κατσίκη- Γκίβαλου, Ομ. Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του Π.Τ.Δ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α.

Η Ελένη Δικαίου είναι μια από τις νεότερες συγγραφείς παιδικών βιβλίων της οποίας το έργο χαρακτηρίζεται από λογοτεχνικότητα, πολυμέρεια, παιδική οπτική ματιά, αφηγηματική τέχνη. Τα βιβλία της καλύπτουν όλα σχεδόν τα είδη της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους: μυθιστόρημα, διήγημα, μικρή ιστορία, μικρή εικονογραφημένη παραμυθική ιστορία, βιβλίο γνώσεων και αφορμώνται κυρίως από προσωπικά βιώματα και εμπειρίες τής καθημερινότητας ενώ παράλληλα το γνωστικό στοιχείο είναι αυτό που τροφοδοτεί ένα μεγάλο αριθμό από τα έργα της.
Διαβάστε περισσότερα

 

Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Ελένη Δικαίου έχει κλείσει μια 25ετία ενασχόλησης με τη λογοτεχνία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Ένα χρονικό διάστημα μεγάλο για να σφραγίσει το έργο της με ωριμότητα και αισθητική αρτιότητα και μικρό για να μη χάσει διόλου σε νεανική ορμή και ευρηματικότητα. Σ’ αυτά τα 25 χρόνια, επιχείρησε με επιτυχία καινοτόμες και ποικίλες θεματικές προσεγγίσεις, χωρίς να σταματά να επανέρχεται με συνέπεια, επιμονή, μεράκι σε ίδια ή παρόμοια λογοτεχνικά πεδία, ενώ ταυτόχρονα δοκίμασε και δοκιμάζει ποικίλους αφηγηματικούς χειρισμούς. Όλα αυτά επενδυμένα με μια γλώσσα δουλεμένη στις λεπτομέρειες, αλλά και προσγειωμένη στην πραγματικότητα, έτσι που να μπορούμε να πούμε ότι χαρακτηρίζεται από «ποιητικό ρεαλισμό».
Διαβάστε περισσότερα

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΑΝΤΕΡΣΕΝ

Μάνος Κοντολέων

Όταν εκεί γύρω στο 1990, ως μέλος κριτικής επιτροπής, διάβαζα το χειρόγραφο μιας νέας συγγραφέα με τον τίτλο «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» και συμφωνούσα με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής να το βραβεύσουμε, δεν μπορούσα να φανταστώ πως η γλυκιά και κάπως συνεσταλμένη γυναίκα που παρουσιάστηκε τη μέρα της τελετής απονομής για να παραλάβει το βραβείο και η οποία ονομαζότανε Ελένη Δικαίου, πολύ γρήγορα θα γινότανε μια από τις πλέον όχι μόνο δυναμικές, αλλά και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες παρουσίες στο χώρο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Διαβάστε περισσότερα